رنگ آلکیدی ، خرید رنگ آلکیدی هوا خشک
مطالبی که در این صفحه میخوانید :
(*جهت دسترسی سریع روی عنوان موردنظر کلیک کنید)
به عنوان یکی از کاربردی ترین انواع رنگ موجود در بازار که تولید آن با به کارگیری رزین های آلکیدی صورت می پذیرد، می توان به رنگ آلکیدی اشاره کرد. پیش از آشنایی با رنگ های آلکیدی اکسیر پرگاس به معرفی مختصر رزین آلکید می پردازد.
رزین آلکید چیست؟
آیا تا به حال نام رزین آلکید به گوشتان خورده است؟ آیا با ویژگی های آن آشنایی دارید؟ اگر پاسختان به این سوالات منفی است، با ما همراه باشید تا شما را با رزین آلکید آشنا کنیم. رزین آلکید که مایعی ویسکوز و زرد رنگ می باشد، پلی استری با روغن اصلاح شده و یکی از سرشناس ترین اعضای خانواده پلیمرها است. تطبیق پذیری این ماده در کنار وجود مقادیر قابل توجهی از مواد تجدید پذیر در ساختار آن موجب شده است که نقش مهمی را در صنعت پوشش و رنگ مصنوعی ایفا نماید. جالب و در عین حال لازم است بدانید که اصطلاح آلکید مشتق شده از الکل و اسید است. پلی ال ها، اسیدهای چرب و اسیدهای بیاسیک با یکدیگر وارد واکنش می شوند. فرآورده این واکنش آلکیدها هستند. از آن جا که بخش اسید چرب آلکیدها از مواد گیاهی تهیه می شود، می توان نتیجه گرفت که منبعی تجدید پذیر بوده و برای همیشه قابل دسترسی است. قابلیت ارائه سطح مرطوب، هزینه مقرون به صرفه و اقتصادی، سازگاری با بسیاری از پلیمرهای پوشش دیگر و… از جمله مهم ترین و کلیدی ترین ویژگی های آلکیدها است. حال که کم و بیش با آلکید و رزین آلکید آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است که به بحث درباره رنگ آلکیدی بپردازیم.
رنگ آلکیدی و هر آنچه لازم است درباره آن بدانید
رنگ آلکیدی را بسیاری از افراد آن را تحت عنوان رنگ روغنی نیز می شناسند، و البته باید بگوییم روغنی براق تر از رنگ آلکیدی ست برخی از ترکیبات با رنگ آلکیدی تفاوت دارد؛ که اگر می خواهید آنرا دقیق بدانید باید محتوای تفاوت رنگ روغنی و رنگ آلکیدی ما را بررسی نمایید. رنگ آلکیدی از کاربردی ترین رنگ های دارای براقیت بالا اطلاق می شود. جالب است بدانید که این براقیت زیبایی سطح رنگ شده را چند برابر کرده و از همین رو یکی از مواردی است که از نظر مصرف کنندگان حائز اهمیت می باشد. لازم به ذکر است که براقیت رنگ آلکیدی در گذر زمان کاهش پیدا نکرده و ثابت و ماندگار است. همین موضوع سبب ایجاد تمایز میان رنگ آلکیدی با سایر رنگ ها شده است. همان گونه که پیش تر نیز اشاره کردیم، رنگ های آلکیدی از پایه هایی از جنس رزین آلکیدی برخوردار بوده و تولید آن ها بر پایه همین رزین ها صورت می پذیرد؛ و رنگ های تک جزئی هستند که حلال رنگ آلکیدی یا تینر آلکیدی مخصوص به خود دارند. اجرای رنگ آلکیدی در یک یا دو لایه انجام می شود؛ و کاربرد آن بیشتر برای رنگ سوله، رنگ استراکچر،رنگ فلز و یا حتی رنگ و پوشش مخازن می باشد. از دیگر ویژگی های بسیار مهم دیگر رنگ آلکیدی اینست که آنتی یووی (ضد اشعه فرابنفش خورشید) می باشد و تنها رنگی است که می تواند در برخی از مواقع جایگزین رنگ پلی اورتان برای اجرای اقتصادی تر گردد. گفتنی است که رنگ های آلکیدی را در انواع گوناگون فام از رنج رنگی سفید گرفته تا رنج رنگی سیاه می توان در بازار یافت. از جمله خصوصیات مهم رنگ آلکیدی می توان به مقاومت چشمگیر در برابر شرایط نامساعد جوی و رطوبت بالا اشاره نمود.
انواع رنگ آلکیدی
رنگ های آلکیدی در انواع متعدد و متنوعی در بازار موجود هستند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد: 1. آستر آلکیدی طوسی این نوع رنگ پرایمر آلکیدی بر روی فلزات برای جلوگیری از زنگ زدگی مورد استفاده قرار می گیرد. 2.آستر آلکیدی اخرایی این نوع رنگ پرایمر آلکیدی نیز بمانند بالا بر روی فلزات برای جلوگیری از زنگ زدگی مورد استفاده قرار می گیرد. 3. پرایمر زینک فسفات آلکیدی این پرایمر نیز نوعی آستری ضد زنگ حاوی زینک است که گرانتر و با کیفیت تر بوده و برای کسانی که می خواهند یک لایه آستری استفاده نمایند مناسب می باشد. پرایمر زینک فسفات آلکیدی پودر سفید رنگی ست که هر رنگی که تمایل داشته باشید می توان تهیه نمود. 4 پرایمر زینک کرومات آلکیدی این پرایمر نیز مانند پرایمر بالا نوعی آستری ضد زنگ حاوی زینک است که گرانتر و با کیفیت تر بوده و برای کسانی که می خواهند یک لایه آستری استفاده نمایند مناسب می باشد؛ اما فقط رنگ زرد یا طوسی می تواند داشته باشد. 5. آستر سرنج آلکیدی 6. آستر اکسید آهن آلکیدی 7. رنگ رویه آلکیدی براق 8. رنگ میانی آلکیدی 9. رنگ میانی آلکیدی MIO 10. رنگ میانی آلکیدی HB 11.رنگ رویه آلکیدی مات 12.رنگ رویه آلکیدی نقره 13.رنگ رویه آلکیدی سریع خشک
ویژگی های بارز رنگ آلکیدی و نحوه تولید آن
در ساخت رنگ های آلکیدی نوعی روغن را به کار می گیرند که در زمان استفاده به تدریج خشک می گردد. لازم به ذکر است که رنگدانه های مخصوص هر رنگ را در این روغن حل کرده و بدین ترتیب رنگ مورد نظر را ایجاد می کنند. اساس کار تولید رنگ در صنعت رنگ سازی حفظ تعادل میان رزین و رنگدانه های حل شده در آن است. اگر این تعادل برقرار نباشد، رنگ در ته ظرف ته نشین می گردد. حال ممکن است این سوال ذهنتان را به خود درگیر کرده باشد که روغن استفاده شده در ساختار رنگ های آلکیدی چه نوع روغنی است و چه ویژگی هایی دارد؟ استر گلیسیرین و اسیدهای چربی همچون اسید اولئیک و اسید لینوئیک با یکدیگر ترکیب شده و روغن نام برده را تولید می نمایند. اصلی ترین ویژگی این روغن ها این است که پس از استفاده و قرارگیری در معرض هوای آزاد موجب تشکیل لایه ای بسیار سخت و محافظ می شوند. لایه نام برده مانع از ورود آب به داخل دانه های رنگ دانه شده و از رنگ در برابر شسته شدن توسط آب محافظت می نماید. همین موضوع باعث شده است که این رنگ ها را با نام رنگ هوا خشک نیز بشناسند.
کاربرد رنگ آلکیدی
رنگ های آلکیدی دارای کاربردهای متعدد و متنوعی هستند. این رنگ ها قابلیت استفاده بر روی سطوح مختلف نظیر سطوح سیمانی، سطوح فلزی، سطوح چوبی و سطوح گچی و… را داشته و از همین رو مورد توجه ویژه مصرف کنندگان قرار گرفته اند. استفاده از رنگ های آلکیدی در صنعت ساختمان سازی بسیار رایج است. بسیار دیده می شود که رنگ های آلکیدی را برای محافظت از سازه های گوناگون در برابر عوامل محیطی گوناگون همچون شرجی و رطوبت مورد استفاده قرار داده و بین ترتیب از زنگ زدگی این سازه ها در مجاورت این شرایط نامطلوب جلوگیری به عمل می آورند. به عنوان یکی از مهم ترین کاربردهای رنگ آلکیدی می توان به رنگ آمیزی و پوشش دهی وسایل خانگی با استفاده از این رنگ اشاره کرد. ماشین های لباسشویی و یخچال ها نمونه هایی از این وسایل هستند. این نوع رنگ را در رنگ آمیزی سازه های فلزی همچون سطح خارجی مخازن مورد استفاده قرار می دهند. اگر با دقت به رنگ استفاده شده در ساختار بسیاری از اسباب بازی ها نگاه کنید، متوجه وجود براقیت خاصی در آن ها می شوید. جالب است بدانید که رنگ آمیزی این وسایل نیز با استفاده از رنگ های آلکیدی انجام می شود تا بدین ترتیب اسباب بازی ظاهری چشم نواز داشته باشد و نظر کودکان را جلب نماید! در مجموع می توان گفت که این رنگ را به عنوان رنگ استراکچر، رنگ سوله و رنگ فلز مورد استفاده قرار می دهند. نتیجه به دست آمده بسیار مناسب تر از چیزی است که فکرش را می کنید
زمان خشک شدن رنگ آلکیدی
مدت زمانی که رنگ های آلکیدی برای خشک شدن به صورت سطحی نیاز دارند، حدود 20 دقیقه تا سه ساعت است. این در حالی است که این رنگ ها حدود 24 ساعت یعنی یک شبانه روز زمان نیاز دارند تا به صورت عمقی خشک شوند.
0 comments