
رنگ های روغنی
رنگ های روغنی
نوع دیگری از رنگ ساختمان، رنگ روغنی است. رنگ ها روغنی از رنگ های ساختمانی پرطرفدار هستند که از آنها بهعنوان عایق و ضد زنگ هم استفاده میشود. رنگ ها روغنی در انواع رنگ های روغنی براق، رنگ های روغنی مات، و رنگ های روغنی نیمه مات موجودند. هرکدام از انواع رنگ های روغنی کاربرد خاص خودشان را دارند. در ادامه دو نوع رنگ های روغنی براق و مات را معرفی میکنیم:
رنگ روغن، انواع و کاربردهای آن:
رنگ آمیزی ساختمان در دکوراسیون و طراحی داخلی، و در نمای خارجی ساختمان تأثیر بسیاری دارد. برای رنگآمیزی ساختمان از مواد و رنگهای مختلفی استفاده میشود که در این مطلب قصد داریم با یکی از پرطرفدارترین آنها، یعنی رنگهای روغنی، بیشتر آشنا شویم.
رنگ روغنی براق:
رنگ های روغنی براق کاملاً قابل شستشو بوده و ماندگاری و پوشانندگی بالایی دارند. این رنگ ها برای پوشاندن سطوح آهنی مانند نرده، در، و پنجره نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
رنگ های روغنی براق با انعکاس نورهای محیط بر روی دیوار، فضا را روشنتر و لوکستر جلوه میدهند و برای رنگ آمیزی فضاهایی که نیاز به روشنایی بیشتری دارند، مناسب هستند.

رنگ های روغنی مات:
مات بودن این رنگ ها باعث میشود انعکاس نور در محیط وجود نداشته باشد. البته گرچه این باعث میشود که محیط کمنورتر جلوه کند، ولی از طرف دیگر باعث میشود نقصهای احتمالی گچکاری ساختمان هم کمتر به چشم آیند. رنگ های روغنی مات، به نسبت نوع براق، بوی بیشتر و پوشانندگی کمتری دارند. همچنین، کاملاً قابل شستشو نیستند.
رنگهای روغنی مات ارزانقیمتتر از نوع براق آن هستند و به دلیل مات بودنشان، ایرادها و عیوبی که ممکن است در گچکاری دیوار وجود داشته باشد را کمتر نشان میدهند. رنگهای روغنی مات مناسب اماکنی هستند که نیاز به روشنایی زیاد ندارند. نقاشی با رنگ روغنی مات به مهارت بیشتری نیاز دارد و برای استفاده راحتتر، باید آن را با رنگ روغنی براق ترکیب کرد. اما این رنگها معایبی هم دارند که در ادامه ذکر میکنیم:
برای هر بار استفاده باید رنگ را کاملاً هم زد تا حلال آن بهطور یکنواخت در آن پخش شود. این رنگها پوشانندگی کمی دارند. این رنگها کمتر قابل شستشو هستند.
رنگ روغنی نیمه مات:
در نقاشیهای ساختمان اغلب از رنگ روغنی نیمه مات یا رنگ روغنی نیمه براق استفاده میشود. این رنگها از مخلوط رنگهای روغنی مات و براق تولید میشوند.
مزایای رنگ روغنی نیمه مات:
از مزیتهای رنگ روغنی نیمه مات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
داشتن پوشانندگی بالایی
ضد آب بودن
قابل شستشو بودن
امکان استفاده از این نوع رنگها برای رنگآمیزی فلزات ساختمان، نظیر نرده، پنجره، و چهارچوبهای فلزی.
معایب رنگ روغنی براق:
به دلیل انعکاس نور در این نوع رنگ، نقص و ایراداتی که ممکن است در گچ کاری ساختمان وجود داشته باشد، با وضوح بیشتری دیده میشود.
رنگ روغنی چه کاربردهایی دارد؟
رنگهای روغنی بسته به میزان شفافیتشان در موارد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. بهعنوان مثال رنگهای روغنی براق، که شفافترین نوع رنگهای روغنی مات هستند، برای رنگآمیزی انواع فلزات مانند نرده، فرفورژه، در و پنجره، و چهارچوبهای فلزی آن، مورد استفاده قرار میگیرند.
اما از رنگهای روغنی مات در رنگآمیزی سطوحی که دارای نواقصی بوده و مایلیم کمتر در دید باشند، مثل سقفها و دیوارهایی که موج دارند یا گچکاریشان ضعیفتر است، استفاده میشود. رنگهای روغنی نیمه براق نیز، که از ترکیب رنگهای مات و براق تشکیل میشوند، برای نقاشی ساختمان استفاده میشوند تا هم میزان کافی نور را منعکس کنند که نور فضا به حد کفایت حفظ شود، و هم معایب دیوار را تا حد امکان بپوشاند.
تفاوت رنگ روغنی و رنگ آکریلیک :
رنگ روغنی و رنگ آکریلیک از جهات مختلفی باهم تفاوت دارند. استفاده از این دو رنگ، نتایج مختلفی را بر روی سطوح در پی دارد.
در ادامه به تفاوتهای موجود در رنگ روغنی و رنگ آکریلیک میپردازیم:
در رنگهای روغنی از تینر یا نفت بهعنوان حلال استفاده میشود. ولی حلال رنگ آکریلیک، آب است.
رنگ روغنی بود دارد و ممکن است تا وقتی که خشک شود اندکی برای افراد آزار دهنده باشد.
استفاده از رنگ روغنی در طولانی مدت توصیه نمیشود.
رنگ روغن ساختمانی دارای دو نوع است که بسته به سلیقه و نیاز افراد استفاده میشود. یکی از آنها رنگ روغنی مات است که فضا را تیره تر میکند و پوشانندگی خوبی دارد. نوع دیگر، رنگ روغنی براق است که جلوهای زیبا و لوکس به محیط میبخشد و فضا را روشنتر نشان میدهد.